Kan en mobil erstatte et kamera?

I dette indlæg snakker vi om hvorvidt kamera i en mobil erstatte et rigtigt kamera?

Kan en mobil erstatte et kamera?

Hvis du spørger mig om et mobil kamera kan erstatte et rigtigt kamera, så vil jeg sige nej. Men vi er tæt på. Faktisk uhyggeligt tæt, men der er nogen ret besale ting som skal på plads før de kan nøjagtigt det samme et rigtigt kamera. Man kan altid købe masser af grej som gør at ens billeder bedre og pæner at se på. Men når det er sagt så skal man også huske på at noget som Kompositionen ikke er noget man lære ved at købe et dyrt kamera eller en god mobil. Det er noget man som man skal lære og er et et lige så vigtigt komponent i et godt billede. 

Et godt mobilkamera koster

Når jeg vurderer, at vi er tæt på at kunne erstatte et dedikeret kamera med et mobilkamera, så tænker jeg på de bedste mobilkameraer på markedet. Apple, Samsung, Huawei, Sony og Google leverer nogle rigtig gode kameraoplevelser på deres topmodeller. Går man længere ned af prisstigen, bliver kvaliteten naturligvis ringere, og der vil jeg mene, at fordelene ved mobilkameraet bliver færre.

Et praktisk kamera

Mobilkameraet er på mange måder et mere praktisk værktøj end klodsen man ellers skal slæbe rundt på. Det er med andre ord kameraet, man altid har på sig.

Det er nemt at tage frem og få et hurtigt billede. Dernæst er det nemt at behandle billedet og dele det med andre, lige efter det er taget. Det samme kan ikke ligefrem siges om et kamera.

Software hjælper

Når billedet bliver processeret på en mobiltelefon, er det med en vis mængde computerkraft og data i bagagen, der giver det endelig resultat. Dette kan være godt og skidt. På de bedste mobilkameraer giver det ofte et bedre resultat, end man ville få uden. Det samme gør sig gældende for HDR (High Dynamic Range), der er yderst effektiv på de gode kameramobiler.

Det hjælper med at eksponere på alle dele af billedet. Det er en disciplin, der er svær at mestre med et traditionelt kamera. Og det kræver, i de fleste tilfælde, at billedet skal en tur gennem et billedredigeringsprogram. Nogen vil nok mene, at alle billeder taget med et kamera skal gennem en form for redigering, hvis resultatet skal være fyldestgørende. På en mobiltelefon kan et hurtigt filter være nok til at give det resultat, man ønsker.

Til billeder i mørke er telefonerne også kommet rigtig godt med. De fleste telefoner – gode som dårlige – har efterhånden en nat-funktion. Det er dog de færreste af dem, der rent faktisk kan levere et tilfredsstillende resultat. Her skal vi igen have fat i topmodellerne fra de førnævnte producenter.

Her kan det være virkelig imponerende, hvordan telefonerne ved hjælp af software og maskinkraft kan få nogle ret vilde resultater frem. På et dedikeret kamera kan man med lange lukketider få mere lys ind, men det kræver mere, end hvad telefonerne skal bruge.

Kvalitet til forskel

Det lyder måske som om, at der slet ikke er nogen grund til at erhverve sig et rigtigt kamera. Langt hen af vejen tror jeg, at for de fleste vil det faktisk ikke give mening. De gode kameramobiler er simpelthen blevet så gode! Men alligevel. Et dedikeret kamera kan levere en kvalitet i billedet, som på ingen måde kan matches af et mobilkamera. De store sensorer indsamler en masse data og information, som kan bruges til at skabe billeder og en stemning, som ikke kan lade sig gøre på et mobilkamera.

Der er især fire punkter, hvor et dedikeret kamera adskiller sig fra mobilkameraet i det endelige resultat. Detaljer/skarphed, farver, kontraster og dybde. Hvis man gerne vil har printet et billede ud i plakatstørrelse, ser det altså betydeligt bedre ud, når det er taget med et rigtigt kamera. Farvespektret er heller ikke til at tage fejl af. Tager man billeder i RAW (der samler mest mulig information), vil mulighederne for at få det rigtige look frem være uendeligt meget bedre på med kameraet. Hvis man vel og mærke redigerer det efterfølgende. Kontrasterne mellem skygger og lyse områder kan også bedre kontrolleres på kameraet og efterfølgende i redigering.

Dybden, eller bokeh, er nok den forskel, som de fleste forbrugere vil kunne se adskille sig fra mobilkameraet. Telefoner har i årevis haft portrætfunktioner og andre små tricks for at simulere den dybde, man får på et dedikeret kamera. Men det er bare ikke det samme. Den naturlige bokeh kan man ikke pille ved og resultatet taler ofte for sig selv.

Herunder kan du se billeder taget med Sony A7 III og Samsung Galaxy S20 FE. Der findes bedre kameratelefoner end S20 FE, men langt de fleste har en mobil, der ikke overskrider dens prisklasse fra omkring 5.000 kroner. (Billeder kommer)

Hvad skal du vælge?

Hvis du har en følelse af, at dine billeder taget med telefonen ikke lever op til dine ambitioner – selv efter de er blevet redigeret – så kan det godt give mening at gå efter et dedikeret kamera. Hvis man investerer tid til at lære at bruge et kamera, kan man få resultater, som ikke kan lade sig gøre på en mobiltelefon. Man skal selvfølgelig være indstillet på, at det koster nogle penge i udstyr at opgradere kameraet.

Men du kan sagtes blive god til at tage billeder bare ved at bruge mobiltelefonen. Der findes masser af godt indhold på YouTube, hvor man kan lære at blive god til alt det, der ikke afhænger af, hvilket udstyr man går rundt med.